Waarom trekken veel mensen de lijfrentepremie niet af, zodat ze dubbel belasting betalen?

Zoals in een eerder artikel beschreven, kunnen veel mensen met een oude lijfrentepolis de premie die ze betalen niet (helemaal) aftrekken, omdat hun jaarruimte niet toereikend is. Zo betalen zij dubbel belasting, want de uitkeringen worden wel volledig belast. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Tegenwoordig wordt de jaarruimte – de maximale aftrekbare inleg in een bepaald jaar – bepaald door je inkomen van vorig jaar én door wat je vorig jaar eventueel al elders (bijvoorbeeld bij een werkgever) aan pensioen hebt opgebouwd. Over de eerste 12.000 euro die je verdient mag je zelfs helemaal geen pensioen opbouwen.

Basisaftrek

Dat was vroeger anders. In de jaren negentig, toen veel polissen werden afgesloten, had iedereen een basisaftrek die kon oplopen tot 8.000 euro. Ook als je nul inkomen had, of als je al een werkgeverspensioen opbouwde, mocht je de premie aftrekken.

Begin deze eeuw is de basisaftrek verdwenen. Ook is de formule van de jaarruimte de afgelopen jaren versoberd, zodat je steeds minder lijfrente kunt opbouwen. Terwijl dus de aftrek geleidelijk aan is verlaagd, is de vaste premie meestal gelijk gebleven. Omdat deze vrijwel altijd automatisch wordt afgeschreven, hebben premiebetalers er geen erg in dat de premie vaak hoger is dan wat zij mogen aftrekken. Zodat zij de premie slechts ten dele kunnen aftrekken.

Dubbele belasting

Het woord 'woekerpolis' krijgt zo een dubbele betekenis. Veel polishouders werden eerst jarenlang uitgeknepen door de verzekeraars. Als de polis gaat uitkeren, betalen zij ook nog eens dubbel belasting.

Gelukkig kun je aan dat laatste vaak nog iets doen, zoals in een volgend artikel wordt uitgelegd.

Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en verdient geen geld aan de verkoop van financiële producten. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl